06 dec
2021

De GBA publiceert haar aanbeveling over de verwerking van biometrische gegevens

Na een eerste ontwerptekst voor openbare raadpleging te hebben voorgelegd, publiceert de GBA vandaag haar aanbeveling over de verwerking van biometrische gegevens.

Burgers worden steeds vaker geconfronteerd met de verwerking van biometrische gegevens. Gegevens van dit type (zoals vingerafdrukken of irisscans) zijn bijzonder gevoelige gegevens (zij behoren tot de "bijzondere categorieën gegevens" in de zin van artikel 9.1 van de AVG) : zij zijn immers uniek en de verwerking ervan kan leiden tot aanzienlijke risico's voor de burgers. Daarom maakte de GBA van biometrische gegevens een prioriteit in haar Strategisch plan 2020-2025 en besloot ze deze aanbeveling te schrijven.

In deze aanbeveling richt de GBA zich in hoofdzaak op:

  • de beginsels betreffende biometrie;
  • de relevante beginsels inzake gegevensbescherming; en
  • de wijze waarop deze beginsels worden toegepast op dergelijke verwerkingen.

Uit de analyse van de GBA volgt dat, aangezien er in het Belgische recht geen wettelijke norm bestaat die de verwerking van biometrische gegevens voor de authenticatie van personen toestaat, en voor zover er geen beroep kan worden gedaan op de uitdrukkelijke toestemming, een dergelijke verwerking momenteel zonder rechtsgrondslag plaatsvindt.

Interessante links